Kars Zijlstra

Hoe kunt u Instagram zakelijk optimaal gebruiken?

door Kars Zijlstra

Hoe kunt u Instagram zakelijk optimaal gebruiken?

Instagram is het meest groeiende social media netwerk in Nederland. Instagram heeft op dit moment 4,1 miljoen gebruikers. Hiervan gebruiken 2,1 miljoen mensen het dagelijks. Instagram wordt vooral gebruikt door jongeren tussen de 15- 24 jaar. Ook steeds meer oudere beginnen aan Instagram.

Instagram is een platform dat vooral gebruikt wordt voor inspiratie.  Gebruikers plaatsen foto’s en video’s van wat ze bezighoudt, zoals uiteten gaan met vrienden.

Wat kunt u met een Instagram bedrijfsprofiel?

Door een zakelijk Instagramaccount kunt u de zichtbaarheid, naamsbekendheid en bereik vergoten en verbeteren. Het is belangrijk dat u herkenbaar bent voor de gebruikers. Hierdoor bent u ook makkelijker te vinden. Zorg dus voor een duidelijke profielfoto bijv. uw logo en gebruikt uw bedrijfsnaam.

Benieuwd wat jou volgers leuk vinden om te zien?

Instagram Insights

Met Instagram Insights kunt u zien wat uw volgers leuk vinden en wat niet. De volgende punten geven de statistieken weer:

 1. Het verloop van volgersaantallen
 2. Wat je volgers leuk vinden
 3. Op welk moment uw volgers online zijn
 4. Demografische gegevens van uw volgers
 5. Hoe vaak uw post is bekeken is
 6. Het bereik van uw berichten

Door Instagram Insights leert u uw doelgroep goed kennen en komt u erachter wat wel werkt en wat niet. Met deze waardevolle informatie kunt u een ideale Instagram strategie bepalen.

Het promoten van berichten

Vanuit uw bedrijfsprofiel kunt u gemakkelijk uw bericht promoten en advertenties plaatsen. Kiest u doelgroep op basis van demografische gegevens, interesses en locatie. Ook zijn call-to-action buttons aan advertenties toe te voegen. Hierdoor vergroot u de zichtbaarheid van uw organisatie en het bereik van nieuwe klanten. Instagram is een dienst van Facebook. U kunt dus ook gebruikmaken van Facebook Power Editor. Door deze gratis tool kunt u meerdere advertenties, publiceren, tegelijk maken en beheren.

De 5 tips voor de weg naar succes!

1. Maak u profiel persoonlijk

Zorg ervoor dat u uw persoonlijke kant laat zien. Instagram is het geschikte social media netwerk om de stem achter het bedrijf te laten horen. Volgers vinden het leuk om de gezichten achter het bedrijf te leren kennen. Hierdoor bouwt u daadwerkelijk een band op.

2. Toon producten of diensten op speciale manieren

Zorg voor originele foto’s of video’s en vermijdt standaard foto’s en video’s. Op Instagram heeft standaard content weinig waarde. Een betere manier is om te laten zien hoe een product gebruikt kan worden. Ook kan u het tonen in een mooi sfeerbeeld. 

3. Bedenk u eigen hashtag

Op Instagram kunt u alleen op accountnaam of hashtag zoeken. Het gebruiken van een hashtag is dus erg belangrijk. Pas wel op dat u niet te veel hashtags gebruikt (niet meer dan 5). Door het bedenken van een eigen hashtag kunt u eigen populariteit en bereik beter meten. Door veel gebruikte hashtags wordt u sneller gevonden. Handige tools hiervoor zijn Iconosquare en Hashtagify.

4. Momenten in het leven van het bedrijf

Producten en diensten hebben een verhaal. Het kan de productieweg zijn van de manier waarop een product gebruikt gaat worden of de marketing voorbereidingen. Zoals ik al eerder gezegd heb is het belangrijk voor gebruikers om te laten zien wat er achter de schermen gebeurt. Laat dus ook een keer de directeur die op zakenreis is zijn dag op Instagram delen.

5. Wees consistent

Het excuus ik heb het druk geldt hier niet. Probeer elke dag iets te posten. Ga opzoek naar u niche en wees daar consequent in. Volgers willen weten wat u als bedrijf doet en waar ze aan toe zijn. Een band opbouwen kost tijd, maar uiteindelijk heeft u er ook wat aan. Als u het druk hebt, is het handig om een aantal onderwerpen al klaar te hebben. Bedenk dus alvast onderwerpen voor de hele maand.

Voordelen en nadelen van Instagram

De voordelen voor bedrijven:

 • Visuele content wordt sneller verwerkt dan tekst door mensen. Dit maakt Instagram het ideale social netwerk om mensen kennis te laten maken met u en uw bedrijf.
 • Live gaan op Instagram! Vergeet ook de Instagram Stories niet! Hierdoor kunt u volgers een leuk kijkje achter de schermen geven. Het verhoogt ook nog eens de engagement.
 • Op instagram is het mogelijk om te adverteren. Ook kan u kortingscodes aanbieden aan uw volgers. Op deze manieren kan u adverteren: met video’s, foto’s en carrousel advertenties.
 • Door middel van het gebruik van hashtags worden op Instagram foto’s geïndexeerd. Om nieuwe volgers te krijgen en bezoekers op uw pagina te krijgen gebruik dan de juiste hashtags.

De nadelen voor bedrijven

 • Het kan een tijdrovende klus zijn net zoals elk ander social media platform. Dat komt doordat u unieke foto’s of video’s moet gebruiken en dus de juiste visuele content moet hebben. Ook moet u ervoor zorgen dat u uw volgers blijft triggeren.
 • Ook is het mogelijk dat uw doelgroep niet te vinden is op Instagram. Zoek dit eerst goed uit voordat u aan Instagram begint.
 • Instagram wordt vooral gebruikt voor branding en niet voor conversies. Het is wel mogelijk om producten te verkopen via Instagram, alleen is het niet de intentie van de gebruikers.
voorbeeld van e-reader
Of u nu klant bij ons wordt of niet, doe uw voordeel met ons gratis e-book.

Uiteraard respecteren wij uw privacy conform de AVG!

dit veld niet invullen s.v.p.

Andere interessante artikelen

Die uw website tot een succes maken!

De meest groeiende social netwerk in Nederland!

Hoe kunt u Instagram zakelijk optimaal gebruiken?

Instagram is het meest groeiende social media netwerk in Nederland. Door een zakelijk Instagramaccount kunt u uw zichtbaarheid, naamsbekendheid en bereik vergoten en verbeteren. 

Lees meer

Uw business laten groeien, gebruik Social Media!

Social media heeft veel veranderd de afgelopen jaren. Zonder sociale netwerken en blogs kunnen we niet meer. Maar hoe gebruikt u social media het beste om uw business te laten groeien?

Lees meer
zorg dat je weet waar jouw doelgroep zit en benader ze

Hoe werkt Google Communities?

Via Google+ kun je gemakkelijk mensen vinden met dezelfde interesses. Communities worden steeds populairder en het is een goede manier om uw volgers aan u te binden. 

Lees meer
Website laten maken met een eenvoudig CMS beheer systeem

Laat social media uw bedrijf ondersteunen

Terug naar blog overzicht

Copyright 2019 ©

Privacy - Cookies - Voorwaarden