Kars Zijlstra

Zoek professionele afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

door Kars Zijlstra

Zoek gratis afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

Zoek professionele afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

Professionele foto’s, die aansluiten bij uw onderwerp, maken vaak de website. Al maakt u blogs, flyers of plaatst u een bericht op social media, mooie afbeeldingen brengen het tot leven. Het helpt u een tekst te begrijpen en ondersteunt uw verhaal. Deze professionele foto’s kan u niet zomaar willekeurige van Google afhalen. Daar zitten namelijk auteursrechten op. Als u afbeeldingen zonder toestemming van de auteur gebruikt bent u in overtreding en daar kunt u een enorme boete voor krijgen. Voor professionele foto’s kan u natuurlijk ook gewoon een fotograaf inhuren. Maar dat is over het algemeen best duur.

Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om aan gratis afbeeldingen (stockfoto’s) te komen. Er zijn namelijk websites waar je auteursvrije afbeeldingen gratis kan downloaden. Deze afbeeldingen mag u dus altijd en overal plaatsen zonder toestemming. Omdat dit een hele makkelijke manier is om aan stockfoto’s te komen hebben wij een top 10 lijstje gemaakt met de beste websites voor gratis afbeeldingen!

Top 10 websites voor gratis afbeeldingen!

Op al deze websites is het mogelijk afbeeldingen gratis te downloaden. U kan dan zelf kiezen in wat voor formaat u de afbeelding krijgt. Het is niet handig om de afbeelding in het grootste formaat te downloaden. Kies voor een medium formaat zodat de kwaliteit niet te laag en de afbeelding niet te groot is. 

1. Pixabay.com

Met meer dan 1,3 miljoen afbeeldingen en video’s is Pixabay één van de grotere stockfoto websites. Zoeken is makkelijk door de handige filters. U filtert bijvoorbeeld op foto’s, illustraties, video’s of vectoren. Op deze site kan u zelfs in het Nederlands zoeken.

2. Pexels.com

Ook een mooie website met een enorm aanbod aan afbeeldingen is Pexels. Deze website blijft zelfs dagelijks groeien. Uniek aan Pexels is dat u op kleur kan zoeken. Typ uw kleur in en u krijgt een enorm aanbod aan afbeeldingen in die kleur! Handig als uw website in een bepaald kleurthema is gemaakt.

Gratis afbeeldingen vinden met deze website

3. Freepik.com

Met meer dan 500 duizend afbeeldingen is Freepik een perfect site voor stockfoto’s. Freepik staat bekend om de enorme hoeveelheid aan Photoshop bestanden.

4. Unsplash.com

Unsplash is een website met vele mogelijkheden. Als u de afbeeldingen niet wil downloaden kunt u er ook voor kiezen om ze in u mailbox te ontvangen. Hiervoor moet u wel een account hebben bij Unsplash. Ook kunt u zelf gratis afbeeldingen uploaden voor de website.

5. Stocksnap.io

Houdt u van overzichtelijkheid? Dan is StockSnap echt iets voor u! Bij StockSnap houden ze daar namelijk ook van. Dit ziet u ook gelijk terug op de website van StockSnap. De website is namelijk goed gecategoriseerd met onderwerpen en zo vindt u dus snel uw perfecte plaatje!

6. Freeimages.com

Het bestaat al sinds Februari 2001 maar is nog steeds ontzettend populair. Freeimages is ooit begonnen als alternatief voor de dure stockfoto’s. Tegenwoordig is het een grote website met meer dan 2,5 miljoen geregistreerde gebruikers wereldwijd.

vind jouw gratis afbeeldingen

7. Picjumbo.com

Een 24-jarige fotograaf was er op een dag helemaal klaar mee. Al zijn foto’s werden telkens maar afgewezen door stockfoto websites. Toen besloot hij maar om een eigen gratis afbeeldingen website te gaan beginnen en dat is inmiddels uitgelopen tot een groot succes!

8. Morguefile.com

Als u op een bepaalde website uw gewenste stockfoto’s niet kan vinden moet u ook altijd even op MorgueFile kijken. Zij hebben namelijk ook veel gratis afbeeldingen. MorgueFile is te vergelijken met andere sites maar dan wel iets minder professioneel.

9. Commons.wikimedia.org

Dit is familie van het wel bekende Wikipedia. De lay-out van Wikimedia lijkt veel op die van Wikipedia en is dus bij de meeste mensen wel bekend. Wikimedia heeft ook veel verschillende stockfoto’s voor uw website. Voor iedereen wel wat dus!

10. PNGtree.com

Voor vrijstaande afbeeldingen moet u bij PNGtree zijn. Deze site heeft veel vrijstaande  afbeeldingen (zonder achtergrond) en designs met transparanties. Dit is vooral ook leuk voor de mensen die vaak met Photoshop werken.

Houdt uw website snel met TinyPNG

Tegenwoordig is het heel belangrijk om een snelle website te hebben. Om uw website sneller te maken kunt u een aantal dingen doen. Eén daarvan is het verkleinen van afbeeldingen. Afbeeldingen die uw download op een gratis afbeeldingen site zijn vaak zware bestanden om in uw website te laden. Daarom is het slim om uw afbeeldingen te verkleinen. Dit kan via TinyPNG. Met deze tool kan u afbeeldingen kleiner maken en dus de nodige MB’s besparen. Ook blijft de kwaliteit na het verkleinen nog zeer goed. Maak uw website dus sneller met deze tip!

Beste gratis online fotobewerking tools

Top 5 gratis online fotobewerkingstools!

Bij afbeeldingen bewerken denkt u waarschijnlijk snel aan Adobe Photoshop of andere fotobewerkingstools. Vaak zijn dit dure programma’s die ook nog lastig te begrijpen zijn voor een beginner. Nu willen veel mensen maar enkele afbeeldingen bewerken en is het niet nodig om een heel Photoshop pakket te kopen. Dit snappen wij heel goed. Daarom hebben wij een aantal gratis online tools gevonden. Zo kunt u toch uw afbeeldingen bewerken maar dan zonder er iets voor te betalen.  

1. Canva

Dit is een van de beste gratis online tools. Met Canva maakt u de mooiste afbeeldingen voor uw website, blog of social media. U kan kiezen uit verschillende soorten lettertypes, sjablonen en iconen. Ook zijn er al bestaande designs die u makkelijk kan gebruiken en aanpassen. Verder is er nog een betaalde premium versie met extra lettertypes, sjablonen en iconen.

2. Snappa

Ook een nuttige fotobewerker is Snappa. Deze tool is gelijkwaardig aan Canva. Bij deze tool heeft u namelijk ook veel bestaande designs en sjablonen. Snappa onderscheidt zicht vooral aan Canva door de enorme hoeveelheid aan auteursvrije afbeeldingen. Ook heeft Snappa veel kwalitatieve iconen. Canva heeft dit ook wel maar daar moet u voor het merendeel betalen.

3. PicMonkey

Deze tool is ook echt aan te raden. PicMonkey heeft een mooie vormgeving waardoor de tool fijn te gebruiken is. De tool bevat een professionele ‘make-up’ functie. Dit is een speciale functie voor je profielfoto. U kan dan de kleuren veranderen, leuke effecten toevoegen of teksten toevoegen aan uw foto. Deze tool is ontwikkeld door hetzelfde team als Picnik. Dit was vroeger een bewerkingstool van Google. Helaas sloot deze tool in 2012. Maar de makers zijn gelukkig doorgegaan onder de naam PicMonkey.

4. Pixlr

De derde fotobewerker waar we het over gaan hebben is Pixlr. Voor degene die al wel eens met Photoshop gewerkt hebben zal Pixlr vertrouwd aanvoelen. Deze tool bevat namelijk veel opties die u ook in Photoshop hebt. Ook lijkt de lay-out erg op die van Photoshop. Dit betekend ook gelijk dat deze tool minder geschikt is voor beginners.

5. Ribbet

Geen zin in een moeilijke tool zoals Pixlr? Dan is Ribbet misschien wel wat voor u. Met deze tool kan u gewoon snel en eenvoudig online afbeeldingen bewerken. Dit kan met filters en snelle effecten maar u kunt er ook voor kiezen om een leuke collage te maken. Voor deze foto tool hoeft u in principe geen account aan te maken.

Lukt het u net als hier niet om uw foto in de juiste positie te krijgen?

Foto positioneren in Web Made Easy

Het is soms lastig om een foto in de juiste positie te plaatsen. 

Hierdoor vallen stukken van de foto weg die we juist willen zien! Bijvoorbeeld een persoon of voorwerp die er net niet helemaal opstaat. Herken je dit probleem? Let dan goed op!

Originele foto

Vaak heeft u net als in het voorbeeld een nogal vierkante foto waarbij het belangrijkste gedeelte op drie kwart van de foto zit. Wanneer je de foto op “midden midden” of “midden boven” positioneert komt het belangrijkste gedeelte er niet goed op. Als het niet lukt om een afbeelding de goede positie te geven in Web Made Easy kan u hem eerst bijsnijden en dan uploaden. 

Uitgesneden foto

U snijdt dan het deel van de afbeelding weg dat u niet in de website wilt zien. Zorg ervoor dat u het belangrijkste deel van de foto in het midden zet. Op deze manier blijft het gedeelte dat op het ¾ van de foto zit over. Nu blijft de kern van de foto altijd zichtbaar wanneer hij in het midden gepositioneerd staat. Wanneer u dit teveel gedoe vindt kan u er beter voor kiezen om een andere foto te plaatsen.

Knip jouw afbeelding tot een perfect formaat

Afbeeldingen bijsnijden

Wilt u nu ook je afbeeldingen bijsnijden? Dan hebben wij een website voor uw!

Op deze website kunt u gemakkelijk een afbeelding uploaden en bijsnijden tot het perfecte formaat voor uw blok! Vergeet niet om de kern in het midden te houden. En geef de afbeelding wanneer u hem upload in Web Made Easy een SEO technische naam en omschrijving.

Weet u niet goed hoe u dit moet doen? Bekijk dan onze uitleg over optimaliseren in “leer hoe u in 5 simpele stappen hoog in Google scoort”.

Snij hier je afbeelding bij!
voorbeeld van e-reader
Of u nu klant bij ons wordt of niet, doe uw voordeel met ons gratis e-book.

Uiteraard respecteren wij uw privacy conform de AVG!

dit veld niet invullen s.v.p.

Andere interessante artikelen

Die uw website tot een succes maken!

Benieuwd wat een meertalige website voor u kan betekenen?

In de meeste gevallen is het voor bedrijven van toegevoegde waarde om uw website in meer talen te hebben. Het spreekt een grotere groep mensen aan en daarnaast vergroot het in veel gevallen uw omzet.

Lees meer
Zoek gratis afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

Zoek professionele afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

Op zoek naar nieuwe beelden voor uw website? Dan helpen wij u graag op weg. Lees hier alle ins and outs van het zoeken, bewerken en optimaliseren van nieuwe afbeeldingen.

Lees meer
Wil je zelf landingspagina's aanmaken in Web Made Easy

Stappenplan voor het maken van de perfecte landingspagina in Web Made Easy!

Wij willen u graag op weg helpen om uw website zelf te kunnen optimaliseren voor de zoekmachines. Dankzij dit handige stappenplan kunt u zelf in 3 stappen uw landingspagina live plaatsen.

Lees meer
Website laten maken met een eenvoudig CMS beheer systeem
Alles wat je moet weten over jouw website
Terug naar blog overzicht

Copyright 2019 ©

Privacy - Cookies - Voorwaarden