Kars Zijlstra

LEER HOE JE IN 5 SIMPELE STAPPEN HOOG IN GOOGLE SCOORT

door Kars Zijlstra

LEER HOE JE IN 5 SIMPELE STAPPEN HOOG IN GOOGLE SCOORT

Een professionele website is de eerste stap naar meer bezoekers en klanten. Maar met een professionele website alleen kom je er nog niet. Iedereen wil natuurlijk dat zijn website het beste wordt gevonden in Google... maar hoe doe je dit nou precies?

In Web Made Easy kan je jouw website heel gemakkelijk zelf optimaliseren voor betere vindbaarheid in de zoekmachines. Het volgende stappenplan laat zien hoe je dit het beste kan doen. Om de stappen uit het plan zo goed mogelijk te kunnen volgen hebben we de website van Computerhulp Doorn gebruikt als voorbeeld. In het stappenplan zullen we de homepagina van deze website optimaliseren.

Bekijk het SEO vijf stappen plan en optimaliseer uw website in Web Made Easy

STAP 1: Zoektermen & kernwoorden

Om te beginnen met het optimaliseren van je website is het handig om een lijstje te maken van zoektermen & kernwoorden. Om aan deze kernwoorden te komen is het goed om je website te zien als een boek. Elke pagina van je website is een hoofdstuk met een eigen onderwerp. Dit onderwerp is dus meteen je eerste kernwoord.

Denk na op welke zoekwoorden je website gevonden moet worden in Google. Deze zoekwoorden kunnen ook op je lijstje van kernwoorden staan. Zodra je een lijstje hebt gemaakt ga je bepalen welke kernwoorden je op welke pagina wilt optimaliseren. Dus welke kernwoorden horen bij welk hoofdstuk? Wij hebben voor twee kernwoorden gekozen om de homepagina van het voorbeeld te optimaliseren, namelijk; “computerhulp” en “Doorn”. Wij willen dat Google je website beter gaat begrijpen en om dit te bereiken adviseren wij om niet meer dan twee kernwoorden per pagina te gebruiken. Op deze manier is het voor je bezoekers en voor Google makkelijker te begrijpen.

STAP 2: Website naam

Wanneer je bent ingelogd in Web Made Easy gaan we beginnen met het verzinnen van een goede naam voor je website. Google ziet alles en wil je website graag goed begrijpen. Om dit te bereiken moeten we Google dus zo goed mogelijk gaan helpen. Als je naar de instellingen van je website gaat, dus het tandwiel rechts bovenin, zie je een menu verschijnen. Om Google te helpen moeten we een goede naam verzinnen die hij begrijpt. Om bij het voorbeeld te blijven hebben we gekozen voor de volgende naam:

Computerhulp Doorn voor uw computer reparatie en internet ondersteuning bij u thuis in Doorn.

Wat belangrijk is om te onthouden wanneer je een naam verzint is dat Google de eerste woorden het belangrijkst vindt. Dit geldt niet alleen voor deze naam maar ook voor alle andere bestandsnamen die je in je website hebt staan. Zorg er dus voor dat de eerste paar woorden goede kernwoorden zijn waar je website beslist op gevonden moet worden.

STAP 3: Logo hernoemen

Het logo van je bedrijf staat op elke pagina van je website en soms zelfs twee keer. Je logo is daarom een heel belangrijk onderdeel dat veel informatie geeft aan Google. Om de juiste informatie te geven gaan we de bestandsnaam van het logo veranderen.

Wanneer je op de homepagina van je website bent klik je op het pennetje dat naast het blok verschijnt waar het logo in zit. Nu kan je het blok gaan bewerken. Het enige dat we willen doen is het logo hernoemen dus klikken we éénmaal op het logo. In het menu (rechts in het scherm) kun je de instellingen van het logo bewerken.

Klik bij “Afbeelding” op het icoontje van een map. Er verschijnt nu een scherm waar al jouw afbeeldingen in staan. Het enige waar je naar moet kijken is het menu dat rechts in het scherm staat. Zoals je bij het voorbeeld ziet staat er in het menu: Naam (bestandsnaam), Omschrijving (alternatieve tekst) en Valt onder bestandsmap. Om het logo te hernoemen gaan we in het vak 'Naam (bestandsnaam)' een nieuwe naam invoeren. Denk eraan om de juiste informatie te geven aan Google. Gebruik dus goede kernwoorden waar jouw website op gevonden moet worden. Voor het voorbeeld hebben we de volgende bestandsnaam gebruikt.
Computerhulp aan huis nodig in Doorn en omgeving? Computerhulp Doorn repareert eenvoudig uw computer bij u thuis.

Als je een goede bestandsnaam hebt bedacht kun je in het volgende vak ook nog een omschrijving geven van de bestandsnaam. Voor het voorbeeld hebben we de volgende omschrijving gebruikt:
Computerhulp Doorn is er voor computerhulp aan huis om uw wifi problemen en internet storingen op te lossen, virus te verwijderen en pc-hulp.
Wanneer je ook de omschrijving hebt aangepast moet je op de groene knop “opslaan” klikken en daarna onderin het scherm op de groene knop “invoegen”. Nu heb je je logo hernoemd! Bij het vak “valt onder bestandsmap” hoef je verder niks te veranderen.

Tip! Heb je onderaan in de footer van je website je logo nog een keer staan? Herhaal dan het verhaal dat hierboven staat nog een keer bij dit logo. Maar hernoem het logo dan met een andere naam. Je krijgt zo dus de kans om Google twee keer zo veel informatie over je website te geven.

STAP 4: Optimaliseren per pagina

We gaan nu een voorbeeld geven hoe jij jouw website in Web Made Easy het makkelijkst kan optimaliseren. We optimaliseren een website altijd per pagina. In het voorbeeld gaan we de home pagina optimaliseren. We gaan beginnen om alle plaatjes op de pagina te hernoemen (het logo is al gedaan dus die hoeft niet). Uit het lijstje met kernwoorden staan bij ons de woorden “Computerhulp” en “Doorn” klaar voor de home pagina. Wanneer je een plaatje gaat hernoemen doe je dit op dezelfde manier als we eerder hebben uitgelegd bij “logo hernoemen”. 

Wat belangrijk is om niet te vergeten, Google vindt het eerste deel altijd het belangrijkst. Hier bedoelen we twee dingen mee. Zo is het bovenste deel van een pagina belangrijker voor Google dan het onderste deel van je website. Het is dus slim om de belangrijkste informatie bovenaan te zetten. Het tweede is, wanneer je afbeeldingen gaat hernoemen, weet dan dat het eerste deel van een zin het belangrijkst is voor Google. Hier kan je goed op inspelen door de kernwoorden die je wilt optimaliseren duidelijk naar voren te laten komen. Om hier nog een voorbeeld van te geven heb ik op de website de afbeelding in het volgende plaatje zo genoemd:

Bestandsnaam: Computer-reparatie-aan-huis-Doorn-Zeist.jpg.

Omschrijving: Computer reparatie nodig? Laat uw computer repareren bij u thuis door Computerhulp Doorn.

De afbeelding op het beeld hiernaast, heeft deze naam en omschrijving gekregen om zo duidelijk mogelijk te maken wat deze dienst doet. Deze afbeelding geeft een link naar een andere pagina waar meer wordt verteld over het onderwerp. Google vindt het erg leuk wanneer er linkjes in je website verwerkt zitten. Het is zeker een aanrader om dit meer te gaan gebruiken.

Wanneer we klaar zijn met de afbeeldingen hernoemen gaan we naar de titels op de homepagina kijken. We moeten Google duidelijk gaan maken waar elk hoofdstuk (oftewel pagina) over gaat. Dit kunnen we doen door een soort label aan bepaalde titels te hangen. Zoals je op het voorbeeld ziet kan je, wanneer je een tekst vak selecteert, kiezen uit een “type heading voor SEO”. De belangrijkste titel van een hoofdstuk geven we de label H1. Dit label kan je maar één keer per pagina gebruiken, denk er dus goed over na welke titel je aan dit label gaat geven. De titel die je kiest omschrijft waar je pagina over gaat dus eigenlijk zijn het je kernwoorden die in deze titel naar voren komen. In het voorbeeld hebben we de titel “computerhulp aan huis Doorn” de label H1 gegeven. De kernwoorden “computerhulp” en “Doorn” komen hier duidelijk naar voren en de titel staat bovenaan de pagina. Nu is het voor Google duidelijk waar deze pagina over gaat.

Maar we gaan Google nog meer helpen door de labels H2 en H3 aan verschillende titels op je pagina te geven. Wanneer we een boek lezen heb je in een hoofdstuk naast een titel ook paragrafen. Dit heb je ook op je website, namelijk de subtitels op je pagina. Deze subtitels (paragrafen) geven we het label H2 of H3. Hoe belangrijker de paragraaf is en dus beter uitlegt waar het hoofdstuk over gaat geven we het label H2. De titels die minder belangrijk zijn geven we het label H3. Als dit gelukt is weet Google precies waar je pagina over gaat! Het is de bedoeling dat je dit per pagina gaat toepassen om zo goed mogelijk door Google gevonden te worden. Je begrijpt misschien al dat je dit zo uitgebreid kunt doen als je zelf wilt en je er dus ook zoveel tijd in kunt stoppen als je zelf wilt.

STAP 5: Omschrijving voor Google

We zijn nu bijna klaar met het optimaliseren van de home pagina. We moeten nog maar één stap toepassen. Wanneer je op het overzicht van je website komt in Web Made Easy kan je per pagina bepaalde dingen instellen. Je komt bij deze instellingen door op het tandwiel te klikken achter de naam van de pagina. Wij willen de instellingen van de home pagina aanpassen dus klikken we achter “home” op het tandwiel. Het volgende menu verschijnt dan in beeld en het enige dat we hierin gaan aanpassen is de kolom van vindbaarheid. In de kolom vindbaarheid kan je de URL, Meta titel, Meta omschrijving en Meta trefwoord van een pagina aanpassen. Maar wat houden deze termen precies in? We zullen per term kort uitleggen wat het betekend en wat je er mee kunt doen.

URL

De URL is eigenlijk de domeinnaam van je website met daarachter het onderwerp of de naam van de pagina waar je op kijkt. Het onderwerp dat achter je domeinnaam staat kun je zelf invullen bij deze instelling. Om het makkelijk te maken kun je ervoor kiezen om je kernwoorden van die pagina hier in te vullen. Bij het eerder genoemde voorbeeld vullen we dan het volgende in:

URL: computerhulp-doorn

Je kunt er ook voor kiezen om hier niks in te vullen. Web Made Easy maakt dan automatisch een URL aan met daarin de naam van de pagina waar je op kijkt.

Meta titel
Dan komen we bij het tweede vak, de Meta titel. Wanneer we in Google iets zoeken somt hij een lijst op van zoekresultaten met daarboven een blauwe tekstregel (zie foto hierboven). De blauwe tekst die je ziet is de meta titel die je kan invullen. Het is slim om hier een langere zin in te vullen die veel vragen kan beantwoorden. Voor het voorbeeld hebben we de volgende zin gebruikt:
Meta titel: Computerhulp aan huis nodig in Doorn en omgeving? Computerhulp Doorn repareert eenvoudig uw computer bij u thuis.


Meta omschrijving
Om Google nog beter te helpen vullen we ook een meta omschrijving in. Op de foto zie je onder de blauwe tekst regel van de zoekresultaten ook een zwarte omschrijving staan. Dit is de meta omschrijving die Google ziet. Wij hebben de volgende omschrijving gebruikt:
Meta omschrijving: Wij helpen particulieren en bedrijven met computer en netwerk problemen!


Meta trefwoord
Het laatste dat je invult is het meta trefwoord. Om het makkelijk te houden raden we aan om hier de kernwoorden die je voor deze pagina hebt gebruikt in te vullen. Bij het voorbeeld zijn dat de volgende twee woorden:
Meta trefwoord: Computerhulp Doorn

probeer bovenaan in google te komen met deze tips

Wanneer je dit hebt toegepast op elke pagina van je website in Web Made Easy, word je website gegarandeerd een stuk beter gevonden door Google. Het heeft alleen wel tijd nodig om door Google herkend te worden, dus je website zal niet meteen bovenin de zoek resultaten staan. Om je nog een laatste tip mee te geven, schrijf op je website gewoon zoals je zelf ook zou praten. Dit vinden Google en je bezoekers het prettigst om te lezen.

Wil je nog meer aan je website doen om beter gevonden te worden in Google? Dat kan! In dit artikel hebben we je alleen nog maar vertelt hoe je in Web Made Easy zelf een betere SEO kan creëren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een eigen Googlebedrijfspagina aanmaken of een monster artikel schrijven.

Vragen

Ik zou graag van je horen wat je van dit artikel vindt. Heeft het je geholpen? Welke stappen ga je aan de hand van dit artikel ondernemen? Zou je zelf nog iets willen bijdragen? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel.

Op jouw succes!
Kars Zijlstra

P.S: Like ons op Facebook en schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief om regelmatig waardevolle tips en adviezen voor jouw website te ontvangen.

Geef hier jouw reactie!

Versturen
Website laten maken met een eenvoudig CMS beheer systeem
Word beter gevonden in Google
Terug naar blog overzicht

Meer bezoekers & waardevolle klanten?

Vul uw naam en e-mail adres in en ontvang regelmatig nieuwe blogs voor het optimaliseren van uw website en aanverwante artikelen!

Nieuwsbrief Web Made Easy

Aanmelden

Copyright 2018 ©

Privacy - Cookies - Voorwaarden