WEET OP WELKE ZOEKWOORDEN JIJ HET MEEST GEVONDEN WORDT

door Kars Zijlstra

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

Weet op welke zoekwoorden jij het meest gevonden wordt

‘Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?’ Deze vraag heb je jezelf waarschijnlijk wel eens gesteld. Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen die je kunt gebruiken om deze vraag te beantwoorden, maar deze kosten vaak geld, of geven niet het ultieme resultaat.

In dit artikel laten we jou stap voor stap zien hoe je zelf gratis een professioneel zoekwoordonderzoek kan doen.

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

STAP 1

Een goed idee om mee te beginnen is de zoekterm waarop je gevonden wil worden alvast te zoeken op Google. Wij gebruiken als voorbeeld het zoekwoord ‘web design’. Nu zal je helemaal onder aan de pagina de gerelateerde zoekopdrachten zien. 

Volgens Google horen deze zoekopdrachten bij de zoekterm die je hebt ingevoerd. Deze kunnen dus belangrijk zijn voor jouw website om op gevonden te worden. Kopieer deze termen en plak ze in een Excel bestand.

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

Een andere manier is je zoekterm in te typen in Google. Google geeft nu meteen een aantal suggesties. Deze suggesties zijn de meest populaire zoektermen bij het ingetypte woord.

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

Ook kun je, door middel van een spatie te zetten voor de zoekterm, suggesties krijgen van resultaten welke niet beginnen met de zoekterm, maar waar de zoekterm wel in voorkomt. Hier krijg je andere relevante resultaten mee. Kopieer ook deze naar je Excel bestand.

STAP 2

In stap 1 zijn slechts ‘short-tail’ termen behandeld. Dit zijn zoektermen van 3 of minder woorden. In deze stap gaan we echter ook ‘long-tail’ zoektermen vinden. Long-tail zoektermen zijn termen van 4 of meer woorden. Om deze voor jouw website te zoeken, ga je naar: https://yoast.com/suggest/.

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

Typ hier je zoekterm in en selecteer ‘Dutch’ als taal. Klik vervolgens op de knop ‘verzenden’. Hiermee zal je 9 Google Suggest termen te zien krijgen die met jouw zoekterm beginnen. Kopieer deze termen naar je Excel lijst.

Yoast suggest tool geeft ook zoektermen op alfabetische volgorde. Deze zoekopdrachten zullen dus beginnen met jouw zoekterm, gevolgd door een woord dat begint met a. Daarna een rij zoekwoorden die beginnen met jouw zoekterm, gevolgd door een b, enzovoort. Kopieer ook deze termen naar Excel.

STAP 3

De volgende stap is om al deze zoektermen onder te verdelen in verschillende tabbladen. Probeer dus verschillende onderwerpen te vinden tussen de zoekopdrachten en maak van deze onderwerpen tabbladen. Alle woorden die je onder deze tabbladen zet, maak je vetgedrukt of verwijder je uit de originele lijst. Hierdoor zal je een makkelijk overzicht krijgen waarbij je kunt zien welke woorden je nog moet onderverdelen.

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

STAP 4

Nu je deze onderwerpen hebt, ga je bekijken hoe populair ze zijn als zoektermen. Dit ga je doen door middel van Google Adwords. Ga naar Google Adwords via:

https://adwords.google.nl/home/tools/keyword-planner/

Hier aangekomen druk je op ‘start using keyword planner’. Log hier in met je Google account. Wanneer je er nog geen een hebt, maak er een aan.

Wanneer je bent ingelogd, druk je op ‘get search volume data and trends’.

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

Vul in het schermpje onder ‘option 1: Enter keywords’ je zoekterm in. Druk daarna op de knop ‘get search volume’.

Nu staat er een gemiddelde van hoe vaak per maand deze zoekterm gezocht wordt in Google. Wanneer deze hoog is, bijvoorbeeld tienduizend tot honderdduizend keer weet je dat er veel gezocht wordt naar deze zoekterm. Het is verstandig om juist die zoektermen te gebruiken die hoog scoren. Doe dit voor elk onderwerp en zoekwoord waarop je mogelijk gevonden wilt worden. Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht over welke van jouw zoekwoorden goed scoren in Google en welke je dus het best kan gebruiken.

Wat zijn nou de beste zoekwoorden voor mijn website?

Nu je genoeg Keywords en onderwerpen hebt voor je website en blog is het uiteraard van belang om deze terug te laten komen in bijvoorbeeld H2 kopjes van de artikelen op jouw blog. Google zal dit herkennen en jouw website of blog hoger plaatsen in de zoekresultaten wanneer naar die termen gezocht wordt.

VRAGEN

Ik zou graag van je horen wat je van dit artikel vindt. Heeft het je geholpen? Welke stappen ga je aan de hand van dit artikel ondernemen? Zou je zelf nog iets willen bijdragen? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel.

Op jouw succes!
Kars Zijlstra

P.S: Like ons op Facebook en schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief om regelmatig waardevolle tips en adviezen voor jouw website te ontvangen.

GEEF HIER JOUW REACTIE!

Versturen

MEER WAARDEVOLLE TIPS EN ADVIEZEN!

Meer bezoekers & waardevolle klanten?

Vul uw naam en e-mail adres in en ontvang regelmatig nieuwe blogs voor het optimaliseren van uw website en aanverwante artikelen!

Nieuwsbrief Web Made Easy

JA, IK WIL TIPS VOOR MIJN WEBSITE!